Min uke 30

Etter en hektisk jobbeperiode fram til og med torsdag, var det endelig tid for litt ferie. Jeg har leid et stort feriehus ute ved kysten av Namdalen, i nye Nærøysund kommune. 

Velkommen var vi 

For seks år siden jobbet jeg her en kort periode som byggesaksbehandler, så dette er et gjensyn på gamle trakter. 

Utsikt over Kolvereid

Dessverre har været ikke vært helt på topp siden vi kom, med mye regn men vi må bare prøve å gjøre det beste ut av det. Har tatt med mange spill og spilt noen runder sequence allerede. Det blir vel også skipbo og uno også. Fant hageyatzy i feriehuset og tok en runde med det ute på plenen i går kveld. 

Sequence inne når været ikke er på topp

Søndagsværet var ikke så verst, ca 20 grader og sol det meste av dagen. Det ble først en liten tur i skog og mark på stier jeg ofte gikk da jeg jobbet her. September for seks år siden brakk jeg ankelen i dette områder, det ble siste gang jeg gikk tur i dette området, før i går. Ingen brudd eller andre skader denne gangen. 

Ved Korsnesvatnet 

Etterpå kjørte vi til Nubdalseng gård som drives av et tysk par som har åpen kafe i den gamle låven hver sommeren. Et fint sted med masse gode hjembakte kaker som anbefales til de som måtte passere dette området på en søndag.

https://www.nubdalseng.net/

I dag kommer også sønn, datter og svigersønn hit, og da blir vi fulltallige.

 

Klem fra 

Skuddårspia

 

 

 

 

Finn et strå

Kan ikke huske siste gang jeg fant og plukket markjordbær, så det må være veldig mange år siden.

Små og søte

Men i dag fant jeg de søteste, små markjordbær som selvfølgelig ble plukket og puttet i munnen straks og med en gang. De smakte akkurat som jeg husker fra mange år tilbake.

En liten håndfull

 

Oppå Lauvåsen veks det jordbær
fine jordbær,
raue jordbær
hele væla er bære jordbær,
finn et strå,og træ dom på.
Et er for gammalt, det skal få stå
Et er for grønt, det går vi ifrå
men æille andre skal vi ta med hematt
og leve lykkelig med sukker på.

Fant et strå

Klem fra 

Skuddårspia

 

 

Min uke 29

Denne uka har det for det meste gått i jobb og trimturer. 

På jobb har jeg sørget for at bortimot 40 beboere har fått sine fem måltider om dagen fem dager denne uka. Selv om jobben er ny og jeg fortsatt føler meg usikker, går det stort sett greit og jeg har så langt ikke gjort de helt store blunderne. I går morges plagdes jeg dog med å få i gang den store eltemaskinen da jeg skulle sette en brøddeig som assistenten skulle bake ut. Til slutt måtte jeg be om assistanse hos sjefen som heldigvis kom meg til unnsetning.  

Egg med årringer 

Var på en fin fjelltur i går kveld i terreng som jeg liker å gå i. Vi gikk i rolig tempo og fikk mulighet til å ta bilder undervegs. 

Lurer på om moltebæra blir moden i år
Lakavatnet lørdag 18. juli 

En dag tidligere i uka gikk vi til Sisselfossen. En stort sett grei tur, men siste delen er strabasiøs for den som sliter med dårlige knær (les meg) og ikke stoler på balansen etter et ankelbrudd for noen år siden. Dette var tredje gangen jeg var hit. Første gang var for nokså nøyaktig ti år siden. 

Med Sisselfossen i bakgrunnen 
Sisselfossen for 10 år siden

 

Klem fra 

Skuddårspia 

Tiriltungeblåvinge

 

Vi har vært på noen fjell/skogturer den senere tid. På en av disse turene så vi flere av disse lyseblå sommerfuglene som jeg aldri har sett før (som jeg kan huske) og langt mindre visste navnet på. I dag fikk jeg vite at de heter Tiriltungeblåvinge. Nydelige små skapninger. 

klem fra 

Skuddårspia 

Min uke 28

Dagene går fort, og ukene med. Men det er vel et tegn på at jeg begynner å bli gammel.

Denne uken har det vært litt jobb på meg, deriblant en kokkevakt. Alle beboerne fikk sine fem måltider denne dagen, så må vel si meg fornøyd med det. Nå venter til sammen seks vakter på meg kommende uke, må tro både jeg og beboere overlever det.

Byggeprosjektet skrider sakte med sikkert framover, men taket som ble kjøpt og betalt hos Byggmakker for snart fire uker, har vi fortsatt ikke sett noe til.

Den 1. juli startet det en turmålsserie her i kommunene som skal gå mellom 1-22.juli, noe ala 10 på topp som arrangeres i andre kommuner, men ikke helt det samme. Pga trimmen ønsket jeg å være med men ikke enkelt å finne tidspunkt som passer for alle her i huset når man jobber til ulike tider. Men onsdag forrige uke fikk vi tatt den første turen. Så fire til i løpet av helgen. På fredag gikk vi til Mette-Marit bautaen ved Lierne nasjonalpark. Vi hadde med oss hunden vår Zita og jammen klarte hun ikke å rygge seg ut av selen og stakk av. Fikk heldigvis i henne senere på kvelden, da var hun ganske så utslått etter å ha løpt kilometervis på fjellet. Tror knapt hun var ute av hundehuset sitt i går, men i dag fikk hun være med igjen. Virket litt daff i forhold til vanlig så tipper hun virkelig fikk slitt seg ut på fredag. I dag skulle vi gå turen til Sisselfossen, men klarte å starte langs en feil sti som etter hvert gikk over til en ikke-sti. Etter å ha innsett å ha rotet oss bort, valgte vi å snu og heller ta turen en kveld til uken om været  blir ok. 

https://www.trondelag.com/attraksjoner/Sisselfossen/1377087/

Løvsjøliklumpen på onsdag 
Ved Mette-Marit bautan 

Resten av denne søndagen skal jeg bare slappe av framfor TV’en med en god film eller to og kanskje skriver jeg ferdig et brev jeg har startet på. 

Klem fra

Skuddårspia 

Helt inni granskogen

Ferske granskudd

Jeg liker å høste fra naturen, og prøver etter beste evne å utnytte de ressursene som ligger rett utenfor inngangsdøra mi. Ofte blir det dessverre for lite tid og mulighet til alt jeg har lyst å prøve. Men i forrige uke fikk jeg prøvd å lage granskuddgele som jeg har hatt lyst til en stund.

Nyplukkede granskudd

Tok med hele familien en kveld for å plukke ferske granskudd. Dagen etter kokte jeg opp granskuddene med like mye vann og lok koke ca 20 minutter. Silte fra granskuddene og kokte opp på nytt sammen med saften av 2 sitroner og like mye syltesukker som det var væske. Kokte til det begynte å tykne og tok geletesten for å finne ut om det var kokt lenge nok. Avkjølte og fylte på glass. 

Fylt på like mye vann som det er granskudd – 2 liter av hvert i dette tilfellet 
Silt fra granskuddene og tilsatt sukker og sitronsaft

 

Geleen begynner å tykne 

Jeg oppbevarer glassene i kjølerommet hvor de er klare til å serveres sammen med elgkjøtt og annet kjøtt til høsten og vinteren. 

Geleen er fylt på små glass

Klem fra

Skuddårspia 

Min uke 27

Denne uken har ikke på langt nær vært så begivenhetsrik som sist uke. Og godt er i grunnen det. Det har vært en ganske rolig uke, med litt jobb og litt fritid. 

På onsdag fikk vi feriebesøk. Min venninne Rheinhart som er datter til min Filippinske brev venninne kom på besøk og skal være her over sommeren. Rheinhart studerer til master ved Universitet i Stavanger.  

Rheinhart og jeg sist høst

Arbeidet med vinterhagen går sakte framover. Taket mangler enda, håper vi får det levert i løpet av denne uken. 

Jeg prøvde meg på å lage granskudd gele denne uka. Var hele gjengen og plukket ferske granskudd en kveld og dagen etter satte jeg i gang. Det gikk faktisk helt fint. Så nå har vi granskudd gele til mange elgkjøtt middager utover høsten og vinteren. 

I går feiret mannen i huset bursdag. 51 år. Det ble sein middag etter at Hamid kom hjem fra jobb, raclette. Deretter kaffe og kaker selvfølgelig. 

En av to kaker – kaffekake

To kvelder denne uka hadde vi fantastiske solnedganger med de nydeligste farger. 

Kveldshimmelen i går

 

Klem fra 

Skuddårspia

Filter ikke nødvendig

 

Like før jeg skulle gå å legge meg i går kveld, kikket jeg tilfeldigvis ut av vinduet og hva fikk jeg se? Den nydeligste kveldshimmel og solnedgang. Det var som om himmelen stod i brann. 

 

 

 

 

På toppen av alt var det også en regnbue på himmelen. To stykker faktisk. Jeg bare måtte ta bilder. Mange bilder. Hver gang jeg gikk inn for å legge meg, var det enda finere farger på himmelen, så jeg måtte ut, igjen og igjen. Filter var virkelig ikke nødvendig, virkeligheten var mer enn nok. Et fargespill uten like. 

 

 

Klem fra 

Skuddårspia