Klem meg ikke er du snill

I dag åpnet Norge opp og med over ett og et halv år med diverse koronatiltak, kan nordmenn droppe en-meters regelen og klemme hvem de vil. Noen har kalt disse tiltakene for “frihetsberøvelse” og enda flere syns det har vært en hel fryktelig tid hvor de ikke har kunnet feste, gå på restaurant, konsert osv osv når de ville. Er dette det verste som kan skje? Frihetsberøvelse er det nordmenn opplevde under 2. verdenskrig som varte i fem år. Frihetsberøvelse er det afghanere opplever nå. De som kan ha grunn til å klage over isolasjon og portforbud (som vi ikke har hatt i Norge i denne tiden), er de som i flere måneder i strekk har måtte holde seg innendørs i ei lita leilighet i en by i Frankrike, Italia eller Spania. Som knapt nok har kunnet gå ut og lufte seg. Hvor barna ikke har kunnet leke ute. Ikke vi nordmenn som tross alt har kunnet bevege oss utendørs i hele denne tiden, i våre egne hager og verandaer, i skog og mark, med mindre vi hadde fått påvist covid-19 og var i isolasjon, eller har vært i karantene fordi vi har vært nærkontakt med en smittet. 

Men nok om det. Nå kan vi altså klemme og sitte på fanger til fremmede om vi ønsker. Men ikke klem meg, er du snill. Jeg kommer fortsatt til å holde avstand i den grad det er mulig, og er det ikke mulig, så kommer munnbindet på. Jeg er nå vaksinert med to doser, men likevel ønsker jeg å minimere sjansen for å bli smittet selv og bringe smitte videre til noen som kanskje ikke vil tåle det i det hele tatt. 

Det er nærliggende å tro at smittetallene kommer til å stige i de neste ukene, både fordi smitte skjer raskere når folk klumper seg sammen med andre, fordi det ikke skal drives like intenst smittesporing som tidligere, og fordi nærkontakter ikke skal i karantene ettersom jeg har skjønt. Det er også nærliggende å tro at det vil komme flere og nye mutasjoner som kanskje er hakket verre både mht til smitte og alvorlighet enn de variantene vi har hatt hittil. 

Jeg er en en typisk klemmeperson, og klemmer gjerne både barn og andre i tide og utide. Nå har jeg knapt klemt egne barn det siste året, inkludert han som fortsatt bor hjemme, og langt mindre andre. Sånn blir det også i tiden framover, så om du vil klemme meg, så må du ikke bli skremt om jeg rygger bakover. 

 

Men en virtuell klem kan jeg sende dere alle

Skuddårspia 

 

Går ikke jegere til tannlegen?

Jeg hadde i utgangspunktet tannlege time i morgen. Men så ringte de fra tannlegekontoret og ville utsette timen fordi de hadde fått inn en akuttpasient. Det var jo greit. 

Et typisk norsk tannlegekontor 

Men så spør tannlegeassistenten om jeg jakter…. Nei var mitt svar. Og så fikk jeg time en måned fram i tid, i slutten av oktober. Ikke noe å gjøre med det da, men det som slo meg i ettertid er…

Går ikke jegere til tannlegen? Eller er de så besatt av å jakte at de ikke tar seg tid til et lite tannlegebesøk i løpet av jaktperioden? Nå starter elgjakta til helga og den er mer eller mindre hellig for mange, spesielt første uken. Men at den er så viktig at egen tannhelse blir bortprioritert når jakten foregår, det ante jeg ikke. I slutten av oktober, har jo elgjakta allerede pågått i en hel måned, og enda fikk jeg spørsmål om jeg jakter, ergo om jeg det var greit med time da. 

Hadde ikke denne jegeren tid til tannlegen?

Pussige greier……..

 

Forhåpentligvis “null hull” klem fra

Skuddårspia 

 

Chill helg

Siden jeg jobber hver tredje helg, og da ikke har mye overskudd til å trene etterpå, prøver jeg å få trent både lørdag og søndag de helgene jeg ikke jobber. I tillegg til en eller flere treninger i løpet av uka, avhengig av hvor mye og hvordan jeg jobber, og hva som ellers skjer i livet. 

Lørdagsøkt på Finnlistuggu 

Lørdag startet jeg derfor dagen med ei god treningsøkt. Etter dusj og helgehandel, ble det besøk til et vennepar vi ikke hadde truffet på aldri så lenge. Til middag ble det hjemmelaget squash suppe og så pizza (også hjemmelaget) til kvelds mens vi så “Stjernekamp”. Det må jeg bare se. 

Squashsuppe med ostekrem og salami

Denne helgen ble det med treningen på lørdag. Jeg følte plutselig veldig for å bare slappe av i går. Og som sagt, så gjort. Tente levende lys på formiddagen, ordnet meg et krus te og satte meg med en bok. Det er “Drageløperen” av den afghanske forfatteren Khaled Hosseini. Etter at Hamid ble en del av familien, begynte jeg å lese boken for å sette meg mer inn i hvordan livet og samfunnet er i hans hjemland. Av mange årsaker fikk jeg aldri lest ferdig boken da, men nå gjør jeg et nytt forsøk. 

Det har blitt en god del bærplukking i høst, både blåbær, solbær og rips. Søndag valgte jeg å lage trollkrem av rips til dessert og det ble riktig så godt. 

Trollkrem av rips

Vi er i siste halvdel av september, og høsten er kommet for fult. Det er mye vind og lave temperaturer, ja det har faktisk også vært minusgrader på natta. Naturen har endret farge fra ulike nyanser av grønt til flere nyanser av gult, oransje, rødt og brunt, i tillegg til det grønne. Jeg synes høsten er en fin tid, min favoritt årstid faktisk, og jeg ser fram til mange fine høstdager, ute sammen med barna i barnehagen eller på tur, eller inne med en kopp varm te eller sjokolade, med ei bok å lese eller et brev å skrive. 

 

Håper alle får en fortsatt fin høst

 

 

Klem fra 

Skuddårspia 

 

Politikk interesserer meg ikke

Hvor ofte hører man vel ikke folk si at de ikke er interessert i politikk, eller at de ikke bryr seg om politikk. Definisjonen på politikk er:

Politikk er en aktivitet som går ut på å styre eller lede samfunnsutviklingen. 

Politikk  handler om fordeling av goder og byrder i et samfunn ved bruk av makt

Politikk handler altså om samfunnet og samfunnsutvikling, hvordan goder/rettigheter og byrde skal fordeles. Politikk handler om alle de små tingene i hverdagen, som kanskje de fleste ikke tenker over som politikk. Alt det et samfunn består av, er til syvende og sist politikk. Tenk bare etter: 

Skal det bygges gang- og sykkelveg, eller ikke? Kan fartsgrensen i stedet settes ned langs farlige skoleveger?

Skal det være lov for homofile å adoptere, eller er det en mulighet som bare heterofile par skal ha?

Skal det være gratis frukt i skolen, eller bør det ikke prioriteres? 

Har vi nok asylsøkere i Norge, eller er det plass til flere? 

Bør lekser i skolen avskaffes, eller trenger elever kanskje mer lekser?

Skal helsehjelp være gratis, eller ikke?

Skal begge foreldre ha mulighet til å ta permisjon for å være sammen med sitt lille barn, eller bør det være forbeholdt mor?

Skal det bygges ny skole, eller skal det i stedet bygges idrettshall?

Er det greit at de som er uten jobb får økonomisk støtte fra staten, eller ikke?

Skal tannhelse være gratis, skal vi betale egenandel eller må alle betal full pris? 

Skal fartsgrensene på riksveger økes, eller er den høy nok som den er?

Skal vi satse på egenprodusert mat, eller importere mer? 

Skal videregående opplæring være gratis i Norge, eller bør studenter betale alt selv?

Alt dette og mye mer er det politikere som bestemmer. Noe er bestemt langt tilbake i tid, noe ganske nylig, mens andre spørsmål igjen er opp til jevnlig debatt. Og til syvende og sist er det aller meste i livet politikk, selv om mange ikke tenker over det. Kanskje samfunnsinteressert er et bedre ord å bruke? Jeg tror at ikke bare folk flest, men alle som bor i et samfunn, er interessert i hvordan samfunnet bør være, og hva er viktig for de som bor der.  

Siden “alle” er interessert i det samfunnet de lever i, bør alle stemme når det nå er stortingsvalg om ikke lenge. Selv om du syns politikere er kjedelig og snakker over hodet ditt, er det å avgi stemme ved valg, en mulighet som alle bør benytte seg av. Også om du ikke tror din stemme har noen betydning for resultatet. Men det er bare de avgitte stemmene som bestemmer kursen framover, også din og min. Mange har for lenge siden funnet ut hva de skal stemme, mens andre lurer på det helt fram til de står i stemmelokalet. Det er kanskje ikke så enkelt å finne ut av, fordi mange politiske parti er like, og alle deler samme oppfatning i en eller flere saker. Det du da bør gjøre, er å ta en valgomat eller partitest og resultatet viser hvilket eller hvilke politiske parti du er mest enig i. 

Uansett om resultatet etter en partitest, er på venstre, høyre eller i sentrum av norsk politikk, så anbefaler jeg alle å avgi stemme den 13. september. 

Kake jeg bakte til opptelling av stemmer etter stortingsvalget i 2009

Godt valg!

Klem fra 

Skuddårspia