Storebror ser deg

Vi har sikkert alle opplevd at når man har søkt på et vare på nettet, så dukker det opp reklame fra samme leverandør og/eller samme produkt overalt på nettet, det være seg facebook, instagram osv. Jeg bruker både stasjonær pc, nettbrett og smarttelefon. Om jeg har sjekket noe på den stasjonære pc, så dukker reklamen likevel opp på telefonen. 

Men når det dukker opp reklame på telefonen bare fordi man har snakket om et noe, da begynner det å bli skummelt. For en tid tilbake var jeg sammen med en gjeng kvinnelige bekjente. Alle disse er ivrige strikkere, bortsett fra meg. Jeg kikket likevel i en strikkebok en av de andre damene hadde med. Og hva skjer? Joda, en dag eller to senere, dukker det jammen opp reklame for firmaet som hadde gitt ut denne strikkeboken. Bare for å poengtere det, jeg har aldri jaktet på verken strikkeoppskrifter, garn eller tilsvarende på nettet. Overhører smarttelefoner samtaler? 

Og kan den lese tanker inni ens eget hode? Det er flere ganger jeg har googlet et eller annet på mobilen, og bare jeg skriver inn de to/tre første bokstavene, dukker det jeg vil google opp som første alternativ. Selv om det er utallige ting/personer det kan være snakk om. Mer enn rart, rart opphøyd i andre og tredje potens. 

Boka “1984” av George Orwell handler om et samfunn som overvåker alle sine innbyggere, og der finnes et tankepoliti. Bokas handling er selvfølgelig science fiction, men man kan jamme lure på hva som skjer når man opplever slikt som med den strikkeboka. Er det tankepolitiet som er på ferde, eller er det bare tilfeldigheter? 

Ikke vet jeg, men jammen er det en smule spooky spør dere meg. 

 

Spooky klem

fra Skuddårspia