Sneglepost

Sneglepost er det motsatte av e-post. Et brev eller kort eller noe annet som må settes på frimerke og sendes i posten til en mottaker et annet sted i landet, eller verden. Man skulle tro slik gammeldags måte å holde kontakt med andre mennesker for lengst er gått av moten, når man kan ringe, sende sms, sende e-post eller og holde kontakt på sosiale medier som Facebook, Instagram og snapchat. Joda, det finnes faktisk utrolig mange rundt om i verden som fortsatt verdsetter et håndskrevet brev i posten. Jeg er en av disse mange. Mange nye har også oppdaget denne fine måten å holde kontakt med omverden i tiden hvor korona viruset har gjort sosial omgang litt annerledes. 

Brev til min mormor i 1972

Det første brevet jeg skrev som kan bevises eller dokumenteres, er et jeg skrev til min mormor dag jeg var åtte år. Når jeg skrev neste brev husker jeg ikke, men i tenårene begynte jeg å brevveksle med barnebarn som var på sommerbesøk hos en av våre naboer. Derfra rullet det videre. De første brevvennene mine var norske, men jeg var i slutten av tenårene da jeg fikk min første utenlandske brevvenn. Hun het Rosemarie og bodde i Tyskland og jeg skrev mine brev på tysk. Jeg har for lengst mistet kontakten med henne, men har fortsatt kontakt med andre brevvenner jeg fikk da jeg var student og i tidlig 20 årene. Til sammen har jeg kanskje bortimot 100 brevvenner i inn- og utland. 

Hva er så fantastisk (for det synes jeg) med denne sneglepost? For meg er det et pusterom å sette seg ned å lese et brev jeg har fått i posten, lese om gode dager og dårlige dager i en annen persons liv og så skrive tilbake om store og små ting jeg opplever eller diskutere noe som skjer ute i den store verden. Akkurat nå er vel ca halvparten av innholdet i brev jeg skriver korona relatert. Man deler rett og slett livet sitt på en helt annen måte gjennom brev. Kanskje er det en person jeg har fulgt i 10 eller 20 år og som jeg kanskje til og med har møtt. Jeg ser for meg verandaen franske Sylviane sitter på om sommeren når hun skriver brev til meg, Henne møtte jeg i 2013 og hun er ikke den eneste av mine brevvenner jeg har møtt. Til sammen har jeg møtt 10 av mine brevvenner, både hjemme hos meg selv og hjemme hos dem. 

Ikke alle brev jeg og andre skriver, er håndskrevet, noen skriver også på pc. Men det er fortsatt personlige tanker om det meste mellom liv og død. Halvparten av mine brev er håndskrevet. I hektiske perioder går det raskere å skrive på pc. Siden brevskriving jevnt over, er utdøende, er det ikke enkelt å finne fint brevpapir i butikker. I flere år nå har jeg derfor gjenbrukt diverse papir til å lage konvolutter av. Det være seg gamle kalendere, rester av gavepapir, fine bilder fra aviser og magasiner og tapetprøver. Det blir mange fargerike konvolutter som sendes ut i den vide verden. Det hender også at jeg bestiller frimerker med personlige motiv fra posten Norge. De er litt dyrere enn vanlige frimerker, men da har jeg et eget utvalg av motiv og farger som kan passe en anledning og årstid eller står i stil med konvolutten det skal festes på. 

En håndfull konvolutter laget av tapetprøver
Fargerik konvolutt på tur til England
Frimerker med personlige motiv 

Dersom noen skulle føle seg fristet til å prøve denne hobbyen, så lurer du kanskje på hvor du skal starte. I gamle dager (i denne sammenhengen snakker vi om 80- og 90 tallet) fantes det noe som het Friendshipbooks som ble sendt rundt fra person til person via brev hvor man skrev på sin adresse og om man ønsket brevvenner, evt alder/kjønn/intersser/land osv. Disse finnes for så vidt enda, men ikke enkelt å få tak i dersom man aldri har vært innom dette «gamet» tidligere. Den beste måten å starte, er å bli medlem i en av de mange Facebook gruppene som finnes, hvor likesinnede kan møtes for å diskutere saker eller finne nye brevvenner. Det finnes både norske og engelske grupper. Selv er jeg medlem i bla «Pepalling & Letters» og «Brevvenner i Norge». Og alle trenger ikke ha like mange brevvenner som jeg. En eller to en fin start og nok for de fleste. Det er i hvert fall en super hobby etter min mening. Man finner nye venner og har muligheten til å lære om andre tradisjoner og måter å leve på, spesielt hvis man finner seg en brevvenn i utlandet. 

 

Klem fra 

Skuddårspia 

Festen etter fasten

Muslimer verden over feiret i går Eid al-fitr som markerer avslutningen på fasten. På grunn av vår sønn fra Afghanistan ønsker vi å markere id selv om han ikke faster. Fastetid og id er likevel noe han er oppvokst med fra hjemlandet og vi synes det er viktig at han i tillegg til norske tradisjoner, kan ta vare på tradisjoner han er vant med fra tidligere. 

Vår markering er ikke veldig storslått. Vi lager en bedre middag med mat som har sin opprinnelse i Midt-Østen. Også får Hamid en gave for det er vanlig at barn i muslimske familier får gave på id. 

I går lagde vi en lammegryte som Hamid selv lagde for første gang da han feiret sin 18 års dag. Den består av lam, potet, løk, paprika, tomat, olje, tomatpure og som prikken over i’en, tørket sitron som får surre i gryten under hele koketiden. 

Hamid’s lammegryte

Til dessert lagde jeg rispudding fra Iran, Shole zard, oppskriften fant jeg på bloggen til Zeina’s Kitchen. Puddingen har smak av både rosevann, safran og kardemomme, som alle er smaker som er vanlig i Midt-Østen. 

Shole zard 

Klem fra 

Skuddårspia 

Den som intet våger

Den som ingenting våger, vinner vanligvis ingenting. Denne gangen var det slik at jeg hadde frisørtime og våget å gjøre noe skikkelig sprøtt for en godt voksen dame som meg. 

Før frisørtimen

Planen var å klippe og stripe lyse striper i håret for å få skjult noe av det gråe. Det gikk ikke bedre til enn at jeg kom ut fra frisørtimen med noe helt annet enn grått hår. Hvordan gikk det til? Joda, det ble klipp og striper og mens jeg satt der med stripene i håret og ventet så ble det til at jeg nevnte for frisøren at jeg hadde syns det hadde vært kult med rosa hår, men at det sikkert ville slite mye på mine allerede tynne pister hår å først bleke og så farge håret. Ikke hvis vi legger farge når du har striper i håret for da er jo noe av håret allerede lyst, svarte Ida frisør. Etter å ha diskutert litt, kom hun med en krukke med cerise hårbalsam som hun ville prøve. Og jammen ble det ikke rosa striper oppi alt det gråe og det litt mørkere. Denne fargen blir nok sikkert vasket ut ganske så fort, men til neste frisørtime skal vi farge stripene rosa. Hvor kult blir ikke det? For jeg syns dette ble kult, det må sies. 

Etter frisørtimen
Har rukket å fordøye forandringen og er ganske fornøyd egentlig

 

Klem fra 

Skuddårspia 

 

 

Vår annerledes 17.mai

Siden tog og tradisjonell feiring av 17.mai ble avlyst i år, valgte vi å reise til Trondheim for å feire sammen med min datter, svigersønn og eldste sønn. Det ble en annerledes feiring på et nytt sted (for 17.mai feiring altså). Dagen startet med champagne frokost, eller skal vi heller si brunch da det ikke var klart for servering før kl 11. Denne er behørig dokumentert i mitt forrige blogg innlegg. Klokken 13 var det salutt fra Kristiansten festning som vi fikk med oss fra Weidemanns vei på Rosenborg. Alle syv familiemedlemmer tok Nasjonalsangen ute sammen med de av den norske befolkningen som følte for å avsynge denne sammen, men dog sosialt distansert. Ja vi elsker hører med på nasjonaldagen, og sentimental som jeg er, så er det ikke fritt for at det sniker seg en tåre i øyekroken bare av å høre nasjonalsangen. 

Champagne frokost

Deretter ruslet vi sammen ned til Solsiden, krysset Nidelven og tok veien innom sentrum. I motsetning til andre år, var det heller glissent med folk, men noen andre var det da å se, både i og uten bunad. 

Hele familien minus svigersønn

Middag ble det på den italienske restauranten Ristorantino, pasta på noen og pizza på resten. Selv spiste jeg Gnocchi alla Sorrentina.

  Gnocchi alla Sorrentina

Tilbake i Weidemanns vei ble det dessert og kake. 

Mai dessert med gele og panna cotta 

 

Pavlova pyntet i de norsk farger (pluss en dæsj gull)

 

Dagen var på hell da vi etter en lang annerledes 17.mai feiring satte nesen nordover til den nordre del av fylket. Mett av god mat og kaker. Selv om feiringen ble utmerket også i år, får vi satse på at Corona viruset ikke kommer i veien for den tradisjonelle 17mai feiringen neste år med tog og korpsmusikk i felleskap. 

Klem fra 

Skuddårspia 

 

Champagne frokost

Det ble en uvanlig 17.mai feiring for oss i år. Vi valgte å reise til Trondheim og feire sammen med datter og svigersønn + eldstesønnen som for tiden er på besøk hos sin søster. Vi bestemte oss for å starte nasjonaldagen med champagne frokost. 

Frokostbordet 

På menyen stod foruten sprudlevann, eple- og appelsinjuice også

  • Focaccia med tomat og rødløk
  • Grove og fine rundstykker
  • Baconsurrede dadler
  • Potetsalat
  • Eggerøre
  • Røkt ørret
  • Diverse oster med kjeks
  • Jordbær
  • Melon
  • Spekemat
  • Popcorn
  • Sjokolademuffins
  • Agurk, tomat og paprika

Deilig frokost ble det og alle sammen ble gode og mette både på mat og drikke.

Klem fra

Skuddårspia 

Mine, dine og våre barn

Vi er en slik moderne familie som det finnes så mange av. Hvor begge har vært i tidligere forhold/ekteskap og den nye familien består av mine barn, dine barn og våre barn.

Jeg startet i en A4 familie med mann og to barn. De to var riktignok ikke egenfødte, men adoptert fra Sør-Korea. Men hva betyr vel det, blod er ikke alltid tykkere enn vann og for meg har det aldri hatt noen betydning. 

Benjamin og Indianne Marjolein i 1995 (første julen til I-M)

Så ble jeg skilt og fant etter hvert en ny mann. Som hadde en sønn fra et tidligere forhold. Dermed ble jeg stemor og barna mine fikk en stebror og det ble mine barn og ditt barn. 

De tre bukkene bruse 

Siden jeg var over 40 da jeg møtte Dag Arvid, så er spørsmålet hvor kom så vårt barn fra. Selvfølgelig er det ikke umulig å få egne barn i 40 årene, men for meg var det altså det. Derav adopsjonene da jeg var rundt 30 år. Jo, sistemann kom seilende på et fjøl helt fra Afghanistan. Han ble en del av vår familie i 2016. Og dermed var det mine barn, ditt barn og vårt barn. 

En vakker bukett 

Alle barna trives godt sammen, og har alltid gjort det. Datteren min var veldig glad fordi Dag Arvid hadde en liten sønn da vi møttes. Hun hadde alltid hatt lyst på småsøsken. Selv om det har vært litt styr i forhold til begge ex-ene har barna fungert som søsken helt fra første stund. Også da sistemann ble en del av familien. 

Hele familien minus eldstemann 

Klem fra 

Skuddårspia 

Terroristisk lavmål

Jeg hadde tenkt at neste innlegg her på bloggen skulle være et hyggelig et. Men så skjedde det noe jeg bare måtte skrive om.

I Afghanistan skjer det daglige terrorangrep på sivile, dette er mer eller mindre “normalen” for de som bor i dette krigsherjede landet. Men i går skjedde det noe som virkelig tok kaka. En fødselsklinikk i hovedstaden Kabul drevet av “Leger uten grenser” ble angrepet. To nyfødte babyer døde i angrepet. Hvilke mennesker er det som angriper fødende kvinner, kvinner som nettopp har født og deres nyfødt barn? Det er uklart hvem som stod bak angrepet, om det var Taliban eller IS eller en av de mange andre mindre terrorgruppene i landet. Det samme kan det være, hvilke mennesker er dette som kan synke så dypt. Fred være med ofrene etter angrepet. 

https://www.aftenposten.no/verden/i/dOexqj/babyer-moedre-og-sykepleiere-drept-i-terrorangrep-mot-sykehus-i-kabul?fbclid=IwAR2WD87B_vYfUy548NBVJ2nBrVhwR81nZz2Ycn4F8o7LJPHdZIjFhiYV_bY

Skuddårspia 

Det er flagget som vaier i vind

 

Det norske flagget i rødt, hvit og blått ble vedtatt av Stortinget den 17. mai 1821. I løpet av mai har vi mange muligheter til å vise fram vårt flagg, og ingenting er flottere en det norsk flagget som vaier i vinden. 

Dessverre er det mange flaggstenger som står uten flagg på maidagene. Jeg blir trist når jeg ser at mange ikke bryr seg om å flagge på frigjøringsdagen. Mange ganger har jeg tenkt, må det en ny krig til for at vi nordmenn skal sette pris på den friheten vi har og som vi tydelig tar som en selvfølge. Da Corona viruset begynte å herje verden over, også her i Norge, spesielt blant den eldre garde, tenkte jeg, kanskje dette får oss til å sette pris på hva vi faktisk har og er. Men nei da. I går kjørte jeg lange avstander i gamle Nord-Trøndelag fylke, og selv om det var flere balkongflagg å se, og flagget vaiet i vinden fra mang en flaggstang, så var det like mange som stod tomme. Et trist syn synes jeg.

Dette vil jeg se mer av
Vår flagg er et flott syn 
Et ikke like flott syn 
Nakne flaggstenger på flaggdager er trist 

Hva skal egentlig til for at flere skal velge å flagge på slike dager? Trenger vi virkelig en ny krig for å sette pris på å bo i et fritt land? Ikke vet jeg, men jeg oppfordrer virkelig til å vise fram vårt flagg på både 1. mai, 8. mai, 17.mai og alle andre flaggdager i løpet av året. 

 

Klem fra 

Skuddårspia 

Kom mai du skjønne milde

 

Kom, mai, du skjønne, milde, 
gjør skogen atter grønn,
og la ved bekk og kilde
fiolen blomstre skjønn! 
Hvor ville jeg dog gjerne 
at jeg igjen deg så! 
Akk, kjære mai, 
hvor gjerne gad jeg i marken gå!

Da jeg våknet i dag tidlig, var marken dekket av snø. Selv om nysnøen har smeltet nå, 6 timer senere, så tror jeg det vil ta litt tid før skogen atter står grønn og fiolene blomstrer. Men det blir garantert vår i år også. 

Klem fra 

Skuddårspia