Noen søndagstanker

Trump og Biden 

Jeg har med viten og vilje latt være å følge med på valget i USA, men det har jo så klart nesten ikke vært til å unngå at noe har sluppet gjennom radaren også hos meg. Ikke vet jeg i skrivende stund hvem som faktisk vinner, all den tid Joe Biden så vidt jeg forstår allerede er utnevnt til vinner, mens Donald Trump også hevder å ha vunnet. Tror det skal bli kaotiske tilstander der borte, akkurat som det ikke har vært kaotisk nok de siste årene, under valgkampen og ikke minst på grunn av korona situasjonen. Hamid har fortalt at etter siste valget i Afghanistan hevdet to stykker at de hadde vunnet og var president i landet. Det blir vel slik i USA også. At landet får to presidenter som styrer parallelt med hverandre en stund. Bare tiden vil vise. 

 

Korona viruset bare fortsetter å spre seg rundt om i samfunnet. Det settes stadig nye tvilsomme rekorder i antall smittede dag for dag. Mange sier de er mette av alle tiltakene og restriksjonen de må leve med nå. Jeg tenker at måneder hvor man holder avstand og begrenser antall personer man har kontakt med er verd det hvis/når antall smittede begynner å minke. Eller er det slik at den enkeltes personlige fridom til å gjøre hva han eller hun til enhver tid ønsker, er viktigere enn fellesskapet? I så fall blir korona og covid-19 noe vi må leve med til lenge etter at vaksine er tilgjengelig. Det er jo slik at selv om vaksine etter hvert blir tilgjengelig her i landet, så er ikke alle innbyggerne vaksinert første dagen. Det kan, og vil garantert ta tid. Og enn så lenge må vi alle gjøre vårt til å hindre at viruset sprer seg. Vi må respektere de retningslinjer og regler som kommer, lokalt og nasjonalt. Så får det være at bursdagsfesten ikke blir slik en hadde planlagt eller at det blir hjemmeeksamen i år også. Noe må vi alle ofre for samfunnets beste. Mine foreldre vokste opp under andre verdenskrig, og de restriksjoner de måtte leve med, ikke bare noen måneder, men faktisk i fem hele år, var langt verre enn det vi nå opplever. Blant annet var det rasjonering på matvarer, og vi i Norge i dag kan fortsatt spise oss stappmette på det beste som finnes å sette på bordet. Selv om det er en pandemi over hele verden. Bare dette ene er det verd å tenke på og sette pris på. 

 

Av alle uviktige ting i livet, er fotball den mest viktige, sies det. Som tidligere fotballspiller, vet jeg ikke om jeg er 100% enig i dette, men det er ingen tvil om at fotball setter følelser i sving hos mange. Denne siste uken har det vært diskusjoner hvorvidt det norske landslaget skulle få dra ut i Europe for å spille landskamper. Både Norges lag og lag de skulle spille mot, har spillere som har testet positivt for covid-19. Skal da spillerne på laget ha andre, og mindre strenge regelverk å forholde seg til, enn når du og jeg er nærkontakt med en smittet? Nei det syns jeg faktisk ikke, og derfor er støtter jeg helt avgjørelsen til helsedirektoratet om at Norge ikke fikk reise ut av landet for å spille kamp mot Romania eller at Israels landslag fikk komme til Norge og spille kamp. Fotball er følelser, og fotballforbund og andre er aldeles ikke enig i disse avgjørelsene. I den situasjonen Norge, og andre land er i nå, må vi sette følelser til side og bruke hodet først og fremst. 

Skuffede landslagsspillere 

 

Vi er halvveis i november, og snart banker desember på døren. Advent og juletid. Noe å glede seg til for alle, så får vi håpe alle har noen å feire sammen med. Jeg elsker å lage adventspakkekalendere. Ikke bare får mann og voksne barn hver sin, men flere andre også. Blant annet har jeg på min Instagram konto har jeg i år gitt bort to stykker kalendere. Jeg ser noen kaller det julekalender og ikke adventskalender. Julen starter offisielt når landets kirkeklokker kimer på ettermiddagen den 24.desember. Tiden før jul kalles advent, og i den lutherske og den romersk-katolske kirke omfatter advent de fire ukene før jul. Advent markerer ventetiden fram mot jul. Kalenderne åpner vi i adventstiden, ergo er det en adventskalender og ikke en julekalender. 

Den første adventskalenderen jeg fikk ferdig i år 

 

Klem fra 

Skuddårspia 

Ambassadør for Juststrong

For cirka en måned siden ble jeg ambassadør for Juststrong. Juststrong er et engelsk merke av treningsklær for kvinner i alle aldre (også barn) og størrelser. Med mine 100 kg har det ikke vært enkelt å finne treningsklær som faktisk passer, spesielt ikke treningstightser. Nå har jeg funnet en treningstights som også passer meg, er gode å ha på og sitter som et skudd. Jeg har den foreløpig i blått, men planlegger å kjøpe den i flere farger. 

Min første treningstights og hettegenser fra Juststrong

Som ambassadør får jeg støtte og blir motivert av andre ambassadører over hele verden, da vi bla har egen Facebook gruppe hvor vi kan diskutere alt fra trening til utfordringer i livet. Noen av ambassadørene er mer eller mindre aktive innenfor Fitness og andre idretter, mens andre, som meg, bare ønsker å komme i bedre form. 

Dersom du trenger nytt treningstøy, anbefaler jeg deg å sjekke Juststrong. Bruker du min kode SONCED10 får du 10% rabatt. 

På treningsstudio

 

Klem fra 

Skuddårspia 

Min siste uke

November har virkelig vært stille og rolig så langt. Fortsatt ikke så mye jobb på meg, så da blir mye tid til meg selv. Det blir en del trening selvfølgelig, selv om det “bare” ble tre treningsøkter sist uke. 

 

Jeg var til mammografi midt i forrige uke. Er i aldersgruppen som bli innkalt annet hvert år, og det synes jeg er greit så slipper jeg på følge med selv hvor lenge det er siden sist. Ikke det morsomste jeg gjør, men det må til og er en billig forsikring for å oppdage forandringer så tidlig som mulig. De som er yngre enn 50 år og eldre enn 69 må selv passe på, og det anbefaler jeg deg å gjøre hvis det er lenge siden du har vært til mammografi, eventuelt aldri vært.

Er godt i gang med julegavehandel da jeg er av de som kjøper julegaver hele året hvis jeg kommer over noe passende. Det blir som også en del pakkeadventskalendere og er godt i gang der også. Har så langt pakket fem og avlevert en og flere blir det. På min instragramkonto hadde jeg en giveaway hvor to stykker av mine følgere får hver sin kalender. 

Adventskalender pakket og allerede levert 

I går var det farsdag og her i huset ble far/bonusfar feiret fra tidlig morgen til sein kveld. Hamid serverte kaffe med noe attåt og gave på sengen allerede i syvtiden på morgenen, og så var det søndagsfrokost da far kom fra fjøset. Jeg serverte deilig middag (det må jeg faktisk si), gryte med villsau og panna cotta med kaki/persimon/sharon til dessert. Til kveldskaffen var det selvfølgelig kake og gave fra mor og resten av “barna”. 

Mazarinterte med ostekrem og frisk frukt og bær 

 

Klem fra

Skuddårspia 

 

 

Små gleder

De små gleder i livet er så viktige, det er tross alt de vi har flest av. Hvis man ikke kan glede seg like mye over de små gleder, som over gull og diamanter da er man fattige for hvor ofte kommer en over gull og diamanter?

En av de små gledene jeg setter pris på, er å legge meg om kvelden etter å ha skiftet sengetøy. Det skal faktisk ikke mer til for å glede meg. Og i går var en slik kveld, mannen i huset hadde skiftet mens jeg var på jobb. Følelsen av å krype ned under dyna var bare deilig. 

 

Klem fra 

Skuddårspia 

 

Også familien Ingalls måtte i karantene

Ved en tilfeldighet oppdaget jeg for en del uker siden at episoder av «Huset på prærien» ble sendt på ettermiddagstid på en av våre TV-kanaler. Siden har vi ofte sett på familien Ingalls og deres gjøren og laden i en liten landsby i Minnesota. Serien er basert på bøkene til Laura Ingalls Wilder som omhandler hennes egen oppvekst. Laura Ingalls Wilder levde fra 1867-1957.

Sist uke ble det vist en episode hvor tyfusen herjet i en nabolandsby og hvor legen ble rodd over til denne landsbyen av far Ingalls og vennen Mr. Edwards. Vel tilbake i egen landsby, fikk barn og voksne beskjed om å gå i karantene og ikke ha kontakt med andre mennesker for å hindre at smitten også skulle komme dit. Men de skysset legen over til den andre landsbyen, tok Edwards i mørkret imot en og drakk fra en flaske sprit fra en mann som var smittet av tyfus. Dermed brakte han smitten med tilbake til eget hjem og smittet datteren Alicia. Selv hadde han hatt tyfus tidligere og var immun. Han valgte å ta datteren med til en koie et stykke fra gården for å pleie henne der i god avstand fra resten av familien. En dag da jentene Mary, Laura og Carrie Ingalls gikk for å plukke bringebær, finner Laura ut at hun vil gå til denne koien med bringebær til Alicia. Hun lover søstrene at hun skal sette kurven med bringebær utenfor døren og så komme rett tilbake. Utenfor koien høre hun Alicia ynke seg og rope på pappaen sin som har gått for å hente vann i elven. Laura velger å gå inn til Alicia og der finner Edwards henne litt senere og jager henne hjem. Om natten våkner Laura av at det klør på kroppen og ser at også hun har fått røde utslett. Hun skriver da et brev til foreldrene og forteller at hun har gått til koien til Edwards for ikke å smitte resten av familien. Legen blir hentet tilbake av far Ingalls, og kommer ut til koien for å se til tyfus pasientene. Da finner han ut at Laura ikke har tyfus, men bare fått utslett av eføy, og lettelsen er stor i familien Ingalls. Lille Alicia er i mellomtiden også blitt frisk. 

Mor og far Edwards oppdager at lille Alicia har fått tyfus
Edwards tar med datteren til isolasjon fra andre

Hva er moralen i denne historien? Også tidligere i verdenshistorien har det vært gjennomført karantene pga smittsomme sykdommer (tyfus er en bakterie og ikke et virus som korona), og menneskene som levde på denne tiden skjønte at for å hindre sykdommer å spre seg, måtte de isolere seg fra andre. Og når noen først er smittet, er isolasjon det som må til for å ikke smitte andre. Sykdommene smitter ved personlig kontakt, som da Edwards holdt i og drakk fra en flaske som en tyfus smittet mann gav han. Så lite skal det noen ganger til, også for å spre korona viruset. Som i dag hvor mange velger å vende det døve øret til når det gjelder smittevernreglene, så gjør også Laura Ingalls dette. Hun tar kontakt med nabojenta som er syk av tyfus til tross for å ha fått beskjed om å holde seg unna alle andre mennesker. Når Laura oppdager utslett på kroppen, tror hun selvfølgelig at hun er smittet av tyfus. Heldigvis var det ikke tyfus, men hun følte nok samme redselen som mennesker av i dag føler når de frykter de kan være smittet av korona. For å slippe en slik engstelse, er det bare en ting å gjøre, holde avstand og gjøre sitt til at man ikke risikerer å bli smittet selv eller å spre smitte videre. 

 

Klem fra

Skuddårspia 

Min uke 44

Ikke de helst store hendelsene denne uken heller. To dagers jobb i barnehagen og fem dager med trening. Oppsummeringen for oktober sier 19 treningsøkter og 40 km på tredemøllen, i tillegg til styrketrening. Godt fornøyd med det. Skal vel noe til å matche det i november, men skal gjøre mitt beste. 

Klar for tredemølla 

 

Kampdag

I går spilte damelaget vårt i volleyball cupkamp mot NTNUI fra Trondheim. Dessverre ble overmakten for stor for Lierne selv om de klarte å holde godt følge fram til det siste settet. De tapte knepent de to første settene (25-22 og 25-21 (om jeg ikke husker feil), så vant Lierne tredje settet og det ble igjen litt spenning i kampen. Fjerde settet gikk heller dårlig, tror resultatet ble 25-11 eller der omkring. Moro var det likevel, og i november skal damelaget spille hjemmekamper i serien nesten hver helg. Også herrelaget har noen hjemmekamper nå framover, dessverre spiller ikke Hamid denne sesongen, han prioriterer skole og jobb. 

Her hos oss kom det ingen på døra for “knask eller knep” i går. Kan vel være en kombinasjon av korona restriksjoner og mangelen på mange barn her vi bor. Halloween er ikke min favoritt “høytid” men jeg pyntet et bord i stuen for anledningen og så fikk jeg tak i et gresskar her tidligere i uken som jeg tenkte bruke til mat av noe slag. Det ble ei gresskarkake og gresskarfrøene jaget jeg deilig snacks av. Resten av gresskaret skal jeg bake gresskarscones av og også suppe i morgen er planen. 

Dronningen av halloween
Gresskarkake med ostekrem, lønnesirup og ristet gresskarfrø

Ønsker alle en fin-fin første november uke og måtte alle være flinke til å følge korona reglene framover. 

 

Klem fra 

Skuddårspia