Tøffe tøffe toget

Tøffe, tøffe toget, gjennom berg og dal.

Tuter i tunellen tut-tut-tut.

Stanser på stasjonen, der går passasjeren av.

Tusen takk for turen, ha det riktig bra!

Jeg synes tog er et veldig greit framkomstmiddel. Et bedre alternativ enn buss synes jeg. Og fly, når det kommer til komfort. Man har forholdsvis god plass til føtter og medbrakt, man har plass å bevege seg, man kan innta mat i spisevogn eller på plassen sin, og man får sett landet som passerer forbi. Derfor tar jeg gjerne tog når jeg kan. Miljøvennlig er det også, og forholdsvis billig om man er tidlig ute med å bestille billett. 

Dette er en oversikt over jernbanenettet i Norge. Kartet viser bare halve landet, fordi det ikke er mulig å reise med tog i den nordligste delen av landet. Fauske er nordligste stasjon på Nordlandsbanen. Den ble bygget gjennom et tidsrom på 60 år, fra begynnelsen av 1900 tallet og fram til banene ble åpnet fram til Bodø i 1962. Dette var en tid da Norge ikke hadde flust med oljepenger, tvert imot var vi et fattig land, arbeidskraft var kanskje vår eneste rikdom. Likevel ble det lagt jernbanestrekninger i sør og fram til Bodø. Nå som vi i årtier har hatt oljepenger og oljefond og er rike som krøsus i verdensmålestokk, har vi ikke hatt råd å forlenge Nordlandsbanen videre nordover. Fra Fauske og til Kirkenes er det en strekning på 1400 km og en reisetid på 14 timer. Dette er cirka samme avstand og reisetid som mellom Oslo og Fauske. Det vil si at halve landet ikke jernbane. 

Regjering og statsminister sier at det ikke er samfunnsøkonomisk å forlenge banen nordover. Det bor da ikke folk i den nordligste landsdelen, eller ikke så veldig mange at det lønner seg at de kan reise med tog. Ja riktig nok var folketallet i de tre nordligste fylkene bare på rundt 485000 i 2019, men skal ikke denne nesten halve millionen med mennesker også ha mulighet til å reise med tog i likhet med den øvrige norske befolkning. Avstandene i nord er store og å reise med fly i nord koster skjorta. Så kan man legge til turister fra inn- og utland som garantert vil nyte en togtur i vår nordligste landsdel. Og i tillegg kommer alt det som skal fraktes til og fra landsdelen av råstoffer og gods osv. I dag fraktes gods med trailere som kan være både dårlig skodd på vinterføre og som har utenlandske sjåfører uten kjennskap til vær- og føreforhold i nord. Selv om vi ikke blir kvitt godstrafikk med trailere om Nordlandsbanen blir forlenget nordover, så vil mye av godset kunne fraktes via jernbane, som vil være både en miljøgevinst og en gevinst i forhold til bilulykker på norske veger i nord. 

Nå later det til å være et flertall på Stortinget for å forlenge Nordlandsbanen, og jeg er en av de som applauderer dette. Måtte det bare ikke koke bort i kål og unødvendige utredninger som i verste fall koster like mye som byggingen av banen vil koste. Ja jeg håper virkelig at folk i Bjerkvik, på Sætermoen, i Nordreisa og Indre Billefjord en dag, i ikke overskuelig framtid kan sette seg på toget for å besøke familie og bekjente eller for å komme seg på jobb. 

 

Klem fra 

Skuddårspia