Raspeballer til middag

Den 5.november er det potetens dag. Den markeres årlig onsdag i uke 40. Derfor ble det raspeballer til middag hos oss, etter oppskrift fra matprat.no

Men først litt potethistorie. Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men kom til Europa på 1500 tallet. Poteten ble spesielt populær da mange land i Europa opplevde matmangel på 1700 tallet. I Norge hadde vi “potetprester” som oppfordret folk til å dyrke potet fordi den vokste villig nesten over alt. Uten poteten har nok mange flere sultet i hjel, ikke bare her til lands, men også rundt om i Europa. Potet er viktig fordi den inneholder kostfiber, vitaminer og mineraler og er en god kilde til vitamin C. Poteter inneholder ca. 80 % vann og har mye færre kalorier enn eks. ris og pasta. Siden poteten også i stor grad er produsert i Norge er det også et kortreist og bærekraftig valg. Poteten har en så nøytral og behagelig smak, og er både anvendelig og tilgjengelig, rimelig og god. Potet kan brukes til det meste og er en viktig ingrediens i mange nordmenns daglige kosthold. Mange av den eldre garde hevder det ikke er middag dersom det ikke serveres potet til.

Raspeballer, eller raspaballer som jeg sier på min nordlandsdialekt lager jeg slik:

300 g potet kokes og skrelles. 700 gr potet skrelles og rives. Klem ut litt av vesken. Mos eller riv de kokte potene, og bland rå og kokte poteter med 1 ts salt (litt lite etter min smak) og 3 dl byggmel. Lag raspeballer med ei skje og legg i en stor kjele med kjøttkraft/buljong eller lettsaltet vann. La småkoke i 30-40 minutter avhengig av størrelse.

Tilbehøret er forskjellig fra landsdel til landsdel. I mitt barndomshjem ble den lagd med en bit saltkjøtt/flesk inne i selve ballen, og eneste tilbehør var smeltet smør. Andre serverer den med saltkjøtt og kålrotstappe. Her i Trøndelag heter retten “klubb og dupp” hvor duppen er en saus lagd av brunost og med stekt bacon til. Tilbehøret får være opp til den enkelte, og jeg kan spise den på alle måter, men en ting hører med, kald melk.

 

Klem fra

Skuddårspia

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg