Persisk nyttår, Nouruz , Nevruz eller Nowroz sammenfaller med vårjevndøgn og er altså mellom 20-22 mars hvert år. Dagen feires av befolkningen i land som Albania, Afghanistan, Kurdistan og selvfølgelig Iran. Nowruz betyr «ny dag» og er starten på et nytt år. Dagen før Nowruz «nyttårsaften» dekkes det såkalte nyttårsbordet. En duk legges på et bord, og dette bordet kalles «haftsin» som på persisk betyr «syv ting som begynner på S» (haft=syv + sin=s). Disse syv tingene er
Senjed – en frukt som minner om dadler og vokser i ørkenen under vanskelige forhold; frukten symboliserer tålmodighet
Somaq – et krydder som brukes til maten og med dette ønsker man maten en god smak i framtiden
Sabzeh – en brikke med hvetegroder av hvetekorn, linser eller lignende. Med dette ønsker man at det skal bli et godt år med en bra avling
Sib – et rødt eple som symboliserer glede
Sonbol – hyasinter som symboliserer skjønnhet
Sekkeh – mynter som skal symboliserer kampen mot fattigdom
Serkeh – eddiksyre, som symboliserer livets bevegelse og flyt
I tillegg settes også fram et speil som symboliserer renhet, malte egg, en hellig bok eller diktsamling, levende gullfisk, kaker og nøtter.
Persisk nyttår feires nok litt ulikt fra land til land, landsdel til landsdel og i ulike familier, akkurat som nyttår feires litt ulikt i norske familier. Vi har feiret Nowruz siden Hamid ble en del av vår familie og gjør det på vår måte. Vi spiser god mat og siden afghanske barn får nye klær til nyttår av sine foreldre, så vanker det også en gave med noen nye klesplagg denne dagen. Det vi spiser er afghansk/persisk inspirert. Hovedretten har gjerne vært «Kabuli palaw» som er nasjonalretten i Afghanistan. Den består av ris, lammekjøtt, krydder som kanel og kardemomme, mandler og rosiner. Både krydderet og mandler og rosiner i middag kan nok være litt fremmedartet første gang man spiser det, men det er faktisk utrolig godt. Det er en omstendelig prosess med å lage denne retten og det går nesten en dag om man skal lage den med kjærlighet. Hos oss serveres naan brød ved siden av. Dessert har vært litt forskjellig, for eksempel rispudding med safran eller firni som er en melkepudding med smak av kardemomme. I år ble det mandelgele med fersk mango. Dadler er mye brukt i området hvor Nowruz feires, og jeg har også brukt å bake en daddelkake med en slags karamellsaus. Veldig søt og veldig mektig. Ellers prøver vi å dekke et fint bord, med røde epler og tulipaner, det nærmeste vi kommer hyasinter i utkanten av Trøndelag.
Her er noen bilder fra årets Nowruz feiring hos oss
Klem fra
Skuddårspia