Persisk nyttår

Det er vår

Persisk nyttår, Nouruz , Nevruz eller Nowroz sammenfaller med vårjevndøgn og er altså mellom 20-22 mars hvert år. Dagen feires av befolkningen i land som Albania, Afghanistan, Kurdistan og selvfølgelig Iran. Nowruz betyr «ny dag» og er starten på et nytt år. Dagen før Nowruz «nyttårsaften» dekkes det såkalte nyttårsbordet. En duk legges på et bord, og dette bordet kalles «haftsin» som på persisk betyr «syv ting som begynner på S» (haft=syv + sin=s). Disse syv tingene er 

Senjed – en frukt som minner om dadler og vokser i ørkenen under vanskelige forhold; frukten symboliserer tålmodighet

Somaq – et krydder som brukes til maten og med dette ønsker man maten en god smak i framtiden

Sabzeh – en brikke med hvetegroder av hvetekorn, linser eller lignende. Med dette ønsker man at det skal bli et godt år med en bra avling

Sib – et rødt eple som symboliserer glede

Sonbol – hyasinter som symboliserer skjønnhet

Sekkeh – mynter som skal symboliserer kampen mot fattigdom

Serkeh – eddiksyre, som symboliserer livets bevegelse og flyt

I tillegg settes også fram et speil som symboliserer renhet, malte egg, en hellig bok eller diktsamling, levende gullfisk, kaker og nøtter.

Haftsin

Persisk nyttår feires nok litt ulikt fra land til land, landsdel til landsdel og i ulike familier, akkurat som nyttår feires litt ulikt i norske familier. Vi har feiret Nowruz siden Hamid ble en del av vår familie og gjør det på vår måte. Vi spiser god mat og siden afghanske barn får nye klær til nyttår av sine foreldre, så vanker det også en gave med noen nye klesplagg denne dagen. Det vi spiser er afghansk/persisk inspirert. Hovedretten har gjerne vært «Kabuli palaw» som er nasjonalretten i Afghanistan. Den består av ris, lammekjøtt, krydder som kanel og kardemomme, mandler og rosiner. Både krydderet og mandler og rosiner i middag kan nok være litt fremmedartet første gang man spiser det, men det er faktisk utrolig godt. Det er en omstendelig prosess med å lage denne retten og det går nesten en dag om man skal lage den med kjærlighet. Hos oss serveres naan brød ved siden av. Dessert har vært litt forskjellig, for eksempel rispudding med safran eller firni som er en melkepudding med smak av kardemomme. I år ble det mandelgele med fersk mango. Dadler er mye brukt i området hvor Nowruz feires, og jeg har også brukt å bake en daddelkake med en slags karamellsaus. Veldig søt og veldig mektig. Ellers prøver vi å dekke et fint bord, med røde epler og tulipaner, det nærmeste vi kommer hyasinter i utkanten av Trøndelag. 

Her er noen bilder fra årets Nowruz feiring hos oss

Tulipaner er vår for meg 
Røde epler symboliserer glede 
Kabuli palaw

 

Mandelgele og fersk mango 

Klem fra 

Skuddårspia 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg