I disse dager feires persisk nyttår – Nowruz. Dagen feires over et stort geografisk område, fra Aserbajdsjan, Albania og Tyrkia, til Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Kirgisistan og Usbekistan. Over 300 millioner mennesker feirer Nowruz og folk i Sentral-Asia og i Midtøsten har feiret dagen i over 3000 år. Dagen feires ved vårjevndøgn 21. mars, eller dagen før som en markering av vårens komme. Nowruz betyr “ny dag”. Nowruz står på UNESCOs immaterielle verdensarvliste, og markeres også som internasjonal FN-dag.
Siden jeg har en sønn fra Afghanistan har vi feiret dagen siden han ble en del av vår familie. Jeg gjør så godt jeg kan å lage mat fra hans del av verden og han får nye klær i gave slik det er vanlig at afghanske barn får denne dagen.
I dag spiste vi frokost sammen, noe vi sjelden gjør til vanlig. Røde epler i båter var en del av frokostbordet. Et rødt eple symboliserer glede og er en del av den såkalte nyttårsbordet “Haftsin”. “Haftsin” betyr på persisk «de syv saker som begynner på S» (Haft = syv + sin = s).
Til formiddagskaffen serverte jeg en nybakt daddelkake. Både fordi dadler ofte spises i Sentral-Asia og fordi en frukt som minner om dadler er en av de andre sakene som er på nyttårsbordet. Denne frukten symboliserer tålmodighet. Kaken som ble servert med karamellsaus og ferske bringebær., ble godt mottatt.
Så startet dagens største gjøremål. Middagen. Kabuli palaw. En afgansk risrett med lammekjøtt. Utrolig mange operasjoner før den kunne serveres litt over klokka 7 i kveld. Servert med hjemmelaget naanbrød. Til dessert firni, en melkepudding med smak av kardemomme, som også kommer fra områdene Nowruz feires. Den ble servert med rosesirup og hakkede pistasjenøtter og brente mandler. Deilig avslutning på et deilig måltid og en fin Nowruz feiring midt i tjukkeste Trøndelagen.
Nawruz Mubarak
Klem fra
Skuddårspia