Gulrotens dag

Det er visst en dag for alt, og i dag er det den internasjonale gulrotdagen. Den ble stiftet i 2003 for å spre kunnskap om gulroten og dens gode egenskaper. Gulrotplanten har sannsynligvis sin opprinnelse i Persia (i området som nå er Iran og Afghanistan) og ble opprinnelig dyrket for sine blader og frø. Det er funnet gulrotfrø i Sveits og Sør-Tyskland som kan dateres tilbake til 2000–3000 f.Kr. Gulroten har derfor i tusenvis av år vært en del av kostholdet til mennesker i så vel Asia som Europa og Amerika. I 2018 ble det produsert 40 millioner tonn gulrøtter og kålrabi. Kina er den største produsenten av gulrøtter, andre store produsenter er USA, Usbekistan og Russland. Rå gulrøtter består av så mye som 88 % vann og er en god kilde til vitamin A, vitamin K og vitamin B6. Og ikke minst smaker den godt, både rå og kokt og den kan anvendes på utallige måter. 

Mange har sikkert hørt at betakaroten fra gulrøtter hjelper folk med å se i mørket, noe som ikke er tilfelle med mindre de lider av mangel på vitamin A. Myten oppsto under andre verdenskrig for å forklare hvorfor engelsk piloter hadde stor suksess under nattluftkamper. I realiteten var det tekniske framskritt som var årsaken og ikke at pilotene spiste mengder av gulrøtter. Likevel førte denne myten til at forbruket av gulrøtter i Storbritannia økte og det ble oppmuntret til å dyrke, lagre og bruke gulrøtter på forskjellige nye måter, inkludert gulrotsyltetøy og Woolton-pai. I 1942 var det et overskudd av 100 000 tonn gulrøtter på grunn av den ekstra produksjonen. 

Fargeglade gulrøtter 

Det produseres mer enn 20.000 tonn gulrot årlig i Norge, og det betyr at vi er nesten selvforsynt med gulrøtter. Markedsandelen av norsk gulrot var i 2021 på 94%. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 8 kg i året. I dag finnes det gulrøtter i alle farger på markedet, i tillegg til både knaskegulrøtter og ymse produkter av gulrot for eksempel gulrotjuice, gulrotsmoothie og gulrottortilla. 

I anledning dagen, ble det gulrotsuppe til forrett her i huset, selv om det bare er en helt vanlig mandag. 

Oppskriften er veldig enkel. Du trenger 400 gram gulrøtter, ½ løk, 8 dl grønnsaksbuljong, 2 dl melk eller fløte, salt og pepper og litt frisk kruspersille. 

Skrell gulrøtter, del gulrøtter og løk i grove biter. Kok de så vidt møre i buljong. 

Mos grønnsakene med stavmikser og tilsett melk eller fløte. Jeg brukte en skvett fløte som var gått ut på dato, men likevel gullegod. Jeg lot det være litt småbiter av grønnsaker igjen i suppen. Smak til med salt og pepper. 

Dryss over persille ved servering og gjerne også krutonger, som vi dessverre ikke hadde liggende. 

Suppa smakte kjempegodt

Og gå så ut og gjør alle du kjenner til gulrotelskere.

Klem fra 

Skuddårspia 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg