Fem midt i uka

Putin har full kontroll på russiske medier

I Russland er ordet krig bannlyst i forhold til det som foregår i Ukraina. Invasjonen omtales som en spesialoperasjon. Det er «sannheten» som russere blir fortalt. All den tid internett og sosial medier er stengt ned, og Putin har kontroll på det som publiseres til allmennheten, så er det ikke så enkelt for den vanlige russer innenfor de russiske grensene å faktisk vite sannheten. Da er det vel heller ikke så rart at de ikke gjør opprør og protesterer, og de få som gjør det havner bak lås og slå fort som fan.

I juni for seks år siden skulle jeg reise utenlands. Da jeg ca en uke før avreise oppdaget at passet mitt var gått ut, ble jeg mer enn stresset. Heldigvis var det politistasjon der jeg da oppholdt meg, og det var ikke nødvendig å booke time. Med nød og neppe fikk jeg derfor passet i tide før reisen. Skal du ut og reise i nærmeste fremtid, sjekk passet ditt. Dersom det er gått ut eller på tur å gå ut, skal det godt gjøres å få nytt pass til du skal ut og reise. Med et unntak er første ledige time for å bestille pass her i Trøndelag i juli. Nå hørte jeg på radioen at det i tillegg til lange passkøer, er problemer med råvaremangel som gjør at produksjon av selve passene vil forlenge tiden det nå tar å få ordnet seg nytt pass.  

Passet mitt fra 2016

Vi har noen glupske leieboere. De er vel egentlig ikke leieboere i vanlig forstand, men de har tilholdssted på og i nærheten av gårdstunet og får maten servert på gullfat, eller i hvert fall i en fuglemater. Jeg snakker altså om glupske fugler. De tømmer fuglemateren på null komma niks. Minst en gang daglig må den fylles opp med mer frøblanding i blandet knuste julekaker fra i forfjor. 

Dompap
Svarttrost

Kommunen jeg bor i har knappe 1300 innbyggere. Da er det ganske utrolig at vi har et kvinnelig volleyballag helt i Norges toppen. Nå er det riktignok også spillere fra to nabokommuner med på laget, men dog. I år har de spilt i første divisjon, og sist helg ble det etter seier mot Sandnes klart at Lierne damer rykker opp i eliteserien neste sesong. Om de vil. Laget har også tidligere spilt i eliteserien eller Mizunoligaen, det var sesongen 2018/2019. Jeg har fått med meg nesten alle lagets kamper denne sesongen, enten på tribunen i idrettshallen eller hjemme i egen stue via stream. Enda mer moro blir det om laget velger å ta plassen i Mizunoligaen, da blir det i hvert fall å møte opp på alle hjemmekamper så lenge det ikke kollidere med jobbhelg eller andre nødvendigheter. 

Glade Lierne jenter 

Krigen i Ukraina har avløst koronaen i nyhetsbildet. Det betyr ikke at mennesker i inn- og utland ikke lengre blir smittet, for det gjør de. I Kina har de nå det høyeste smittetallet siden utbruddet i Wuhan. Halve Shanghai med sine 25 millioner innbyggere er nå stengt ned pga høye smittetall og det foregår massetestinger. Blant den kinesiske befolkningen på over en milliard har det den seneste tiden vært smittetall på ca 5000 daglig. Norge hadde langt flere smittede pr dag tidligere i år i en befolkning på 5 millioner.  I Kina er det fortsatt, i motsetning til her i Norge, nulltoleranse for smitte. Her hos oss går viruset fra mann til mann og fra kvinne til kvinne. Selv om jeg kjenner de som fortsatt ikke har vært smittet, så må da snart hele den norske befolkningen ha hatt korona? Smittetallene i min kommune har falt drastisk, fra over hundre per uke for ca en måned siden, til 10 smittede i forrige uke. Det må da betyr at det snart er over? Eller vil det dukke opp nye mutasjoner av viruset som spres raske slik at vi risikerer å bli smittet nok en gang. Tiden vil vise. 

Massetesting i Kina

Klem fra 

Skuddårspia 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg