Englevakt

Våre to sønner Hamid og Jack samt Hamids kjæreste var ute for en bilulykke på mandag. Hamid som bare har hatt sertifikat i vel en måned, satt bak rattet. Hvorvidt dette hadde betydning for ulykken er umulig å vite, det blir uansett noe som politiet får finne ut av.  Ulykken skjedde fordi han ville unngå å kjøre på en hare som kom løpende opp på vegen og så kom han for langt ut og bilen gikk rundt før den landet på hjulene igjen. 

Bilde fra Namdalsavisen

Disse unge hadde englevakt. Når man ser bilen de satt i, skjønner man hvor ille det kunne ha gått. Ingen brudd, ingen punktere lunger, «bare» forslåtte kropper og muligens ribbensbrudd som tiden og smertestillende vil lege. Det psykiske aspektet er noe annet, jeg har heldigvis aldri personlig vært ute for en bilulykke av noe slag, men jeg kan tenke meg at tankene vil svirre lenge etter denne opplevelsen. Kanskje vil de plages med å sove og drømmer om det som skjedde.

Å ha englevakt betyr å ha utrolig hell i å unngå en fare, klare seg gjennom noe vanskelig e.l. 

Bilde fra Namdalsavisen

Heldigvis brukte alle tre bilbelte. Det burde være en selvfølge og er det for de aller fleste, men noen tenker kanskje at bilbelte ikke er nødvendig. Det er faktisk det. Uten bilbelte ville kanskje en eller flere av disse tre ikke ha overlevd dagen. Farten var etter fartsgrensen på stedet, og det er et annet viktig moment. Høy fart dreper, det er en kjensgjerning. Et rundkast i 100 km/t i stedet for 80 km/t kan være forskjellen mellom død og liv. Husk det alle dere ungdommer som farter rundt på vegene nå i sommer-halvåret. Oppmerksomhet og begge hender på rattet er også viktig. «Ti på to» som jeg lærte da jeg kjørte opp, og som jeg fortsatt praktiserer, eller «kvart på tre» som er læresetningen nå for tiden, er veldig viktig. Man har mye bedre kontroll med to hender på rattet i stedet for bare en. Oppmerksomhet for å oppdage endringer i trafikkbildet kan forhindre mange uhell og ulykker. Husk det er mange andre bilister og trafikanter på vegen, og noen av begge disse kategoriene er dessverre tullinger. Også kan det være små barn som ferdes langs vegen og som har en helt annen forståelse av avstand og lyd enn en voksen person, og de kan reagere irrasjonelt i forhold til en voksen. Og til sist er det dyr som løper langs eller over vegen, både ville dyr og husdyr. Jeg har selv opplevd å få en katt påkjørt, og det er neppe en hyggelig opplevelse for den som kjører på et husdyr som noen eier. 

Jack, Hamid og Andrine 

I går kunne den uheldige sjåføren feire sin 21 års dag. Heldigvis kunne vi feire at han var blitt ett år eldre, og slapp å sørge over at han, hans bror eller kjæreste kanskje ikke lengre var blant oss. 

Vær oppmerksom i trafikken!

 

Klem fra

Skuddårspia 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg