Identitet

Identitet er viktig for alle, men hva er egentlig identitet? Ordet identitet kommer fra latin og betyr «det samme».

Wikipedia definerer identitet som:

et kulturelt og psykologisk uttrykk for det som en person, organisasjon eller gruppe oppfatter seg selv som, eller av andre oppfattes som (relativt) konstant. Ordet betegner da hva en person føler tilhørighet til»

Jeg er født og oppvokst som nordlending og selv om jeg har bodd til sammen ca 15 år i Trøndelag, vil jeg alltid regne meg selv som nordlending. De nord-norske dialektene, folkelynnet og naturen er med på å gi meg min identitet, og er med på å gjøre meg til den jeg er. Naturen er mektig og folkelynnet barskt, men samtidig lunt. De som har fulgt med på dokumentarserien 113 har fått oppleve noe av den nord-norske væremåten. Selv hvor ille det kan se ut når de blir hentet av ambulansen, har de en spøk eller ramsalt bemerkning på lager, og folket i nord tar seg selv ikke veldig høytidelig. 

Når man kjører nordover langs E6 og forlater Trøndelag, kjører man under et stort skilt som sier at nå kommer man til Nord-Norge, kjent som Nordlandsporten. Nå sier Erlend Bullvåg ved handelshøyskolen Nord Universitet at denne porten burde jevnes med jorda. Han mener porten kan virke stigmatiserende, altså virke negativt på folk. Litt tilbake i tid var det slik at nordlendinger hadde vanskeligheter med å få seg husvære i hovedstaden, og folk nordpå ble kanskje sett på som enfoldige. Jeg vil tro det siste må være motbevist tilstrekkelig mange ganger. Ja rett nok har mange et språk som kan virke støtende på sarte sjeler sørpå, men det betyr ikke at folket er dumme eller tilbakestående. De ramsalte uttrykkene har oppstått i tøff kamp mot naturen og naturkreftene, i blodslit for å forsørge seg og sine. Jeg kjenner ingen steder at det er stigmatiserende å kjøre gjennom Nordlandsporten på tur nordover. På tur hjemover. Enten må Erlend Bullvåg har dårlig selvbilde eller så er han en søring som ikke skjønner at Nordlandsporten faktisk betyr noe positivt for de aller fleste nordlendinger. 

I kommunen jeg bor, Lierne, passerer vi to furutrær på hver sin side av vegen når vi kommer inn i kommunen. Li porten kalles de. Jeg tenker at Libyggen kjenner glede over å passere Li porten på tur hjem, på samme måte som mange nordlendinger kjenner glede når de passere Nordlandsporten. Og det er absolutt ingenting galt i dette, selv om Bullvåg mener at en port har negative assosiasjoner. Ja riktig nok kan en stengt port virke negativt, men en åpen port sier «velkommen inn» eller «velkommen hit». Og det er nettopp det som er poenget. Skiltet på Nordlandsgrensa signaliserer Velkommen hit til den Nord Norske landsdelen. Her er mye å oppleve og se, som innbyggerne i de tre nordligste fylkene (joda jeg vet det visstnok bare er to nå) er stolte over og som de ønsker resten av Norge skal få ta del i. 

Som Nordlending skal jeg ærlig innrømme at både «Nordnorsk julesalme» og «Nordafor vårvisa» kan få fram tårer, men også stolthet over hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. 

 

Klem fra

Skuddårspia 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg