Natur og kultur

Den ca 50 mil lange Vildmarksvägen går fra Vilhelmina i Västerbotten till Strömsund i Jämtland og videre tillbake til Vilhelmina via Hoting og Dorotea.  Den 170 km lange strekningen mellom Stalonnæset i Vesterbotn lan og Geddede i Jämtland er den høyeste og mest fjellnære strekningen langs Vildmarksvägen. 

Utsikt fra rasteplassen på Stekenjokk 

Her ligger Stekenjokk høyfjellsområde som grenser til Børgefjell nasjonalpark på norsk side. Høyeste punkt på vegen er 876 m o h. Vegstrekningen er vinterstengt mellom 15.oktober til 6.juni. Deler av området inngår i naturreservatet Skåarnja hvor det gjelder regler for parkering, opphold og bruk. Stekenjokk er en del av samenes sommerbeite. Mellom 1976 og 1988 ble det drevet uttak av kobber fra Stekenjokk kobbergruve. 

Informasjonstavle om gruven om Stekenjokk
Høyeste punkt på vegen 
Fika som det heter på svensk

Til dette området var det vi tok vår lille utflukt her en dag tidligere da vi kjørte fra Geddede til Klimpfjell. Selv har jeg aldri vært i dette området tidligere. På grunn av meg og min fot, fikk vi ikke sett annet enn det vi så langs vegen, og det betyr at vi må ta turen ved en senere anledning for å kunne gå i terrenget utenfor kjørbar veg. 

Kaffe og klenning produsert i Lierne 

Vi gjorde en lengre stopp i Ankarede, som er en samisk møteplass i tilknytning til Ankarede kirkested. Her finnes foruten Ankarede kapell fra 1896 og tilhørende kirkegård, et lite samisk museum, et trettitalls trekåter, forsamlingshus, cafe og andre bygninger. Området er svært idyllisk der hvor Ankarälven och Lejarälvan møtes og renner inn i Blåsjøen. 

Ankarede kapell 
Trekåter 
Skaller i det samiske museumet 

Når det kan bli at vi tar turen pånytt, er ikke godt å si, men jeg har allerede sjekket ut overnatting- og spisemuligheter. 

Kultsjön ved Klimpfjell

Klem fra 

Skuddårspia 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg