Putin eller Taliban

Den pågående krigen i Ukraina har til fulle vist oss den dobbeltmoralen og rasismen som råder i Europa. Er en krig mer alvorlig enn en annen krig? Min mening er at alle kriger er forferdelige og alvorlige for de som opplever å bli beskutt, drept, og jaget fra hus og heim. 

Etter alle overskrifter og artikler de seneste ukene etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, er det tydelig at Europa ikke mener det samme som meg. Ergo er krigen i Ukraina mer alvorlig og grusom enn krigen i Syria. Her står hele Europa på hodet for å redde ut flykninger og gi dem et trygt oppholdssted. Noe jeg støtter fult ut. Men hvor var Europa i alle de årene hvor mennesker var, og fortsatt er, på flukt fra Afghanistan og Syria? Og hvor har Europa og resten av den vestlige verden vært i månedene som har gått etter at Taliban kom til makten i Afghanistan? Den første tiden ble det nærmest sendt nyheter non-stop fra Kabul og evakueringen av norske soldater og personell. De afghanske borgerne som hadde jobbet for Norge eller andre land, var i fåtall og måtte nærmest trygle om å bli evakuert. I det øyeblikket vesten hadde fått ut sine, ble det også stille fra Kabul og Afghanistan. Det betyr visst ikke så mye for land og regjeringer hva som skjer der. Det blir visst ansett som et indre anliggende som ikke angår den vestlige verden. Det er ikke krig i Afghanistan i den samme betydningen av krigen som nå pågår i Ukraina, men ut fra definisjonen på krig

«Krig er en organisert bruk av våpenmakt mellom grupper av mennesker i den hensikt å tilintetgjøre motparten eller påtvinge ham den annen parts vilje»

er det fortsatt krig i Afghanistan. Det blir brukt våpen og vold mot grupper av mennesker, det være seg enkelte folkegrupper, kjønn, personer som kjemper for menneskerettigheter og mot Taliban eller mennesker som har jobbet for utenlandske styrker eller myndigheter. 

Putin anses å være en krigsforbryter. Han har bombet sykehus eller bygninger hvor det oppholder seg tusenvis av barn, kvinner og menn, stikk i strid med reglene som gjelder for moderne krigføring. I Afghanistan har Taliban eller IS gjort det samme. Angrepet fødselsklinikker hvor fødende kvinner og nyfødte barn ble drept ansikt til ansikt. Skoler er blitt angrepet med hundrevis og tusenvis av drepte og skadde barn og ungdommer. Hva annet er dette enn krig? Ikke krig mellom to land, men krig mot mennesker, enkeltindivider som alle burde ha samme verdi. 

Det som har skjedd de siste ukene, har vist at vårt samfunn er av den oppfatning at enkeltindivider ikke har samme verdi. Noen betyr mer enn andre. Og har større krav på hjelp enn andre. Mennesker som flykter fra krig og terror har ulik verdi. Noen kriger virker å være mer alvorlig enn andre. At flyktninger i Ukraina blir beskutt når de står i matkø er langt verre enn at mennesker i Afghanistan blir skutt fordi de lærer bort engelsk eller lar sine barn avbilde i vestlige klær. 

Hvorvidt det er Putin eller Taliban som står bak hva det sivile samfunnet gjennomgår i en konflikt, skal ikke ha noen relevans i forhold til om de skal anses som flyktninger og asylsøkere, om de trenger humanitær hjelp og om de skal få oppholde seg i Norge. Det er rasisme å mene noe annet. Det er dobbeltmoral å åpne armene for flyktninger fra Europa mens flyktninger utenfra Europa blir hindret med alle midler å komme inn i Europa. Det er hyklersk å utgi seg for å være bedre enn man er ved å hjelpe noen mennesker, men ikke andre som er i nøyaktig samme situasjon. 

Putin eller Taliban, same shit 

 

Skuddårspia 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg