Fem på torsdag

 

Er det flere enn meg som har forelsket seg i Skottland etter å ha sett serien Outlander? En superbra serie hvor hovedpersonenes liv er bundet sammen med historiske hendinger. Den inneholder alt, romantikk og kjærlighet, men også intriger og vold. Vi startet å se Outlander for bare få uker siden, og er nå kommet til slutten av sesong 4. Hver episode er på en time, så det har blitt noen timer med skotsk aksent i ørene. Det blir jo ikke så mye annet gjort, dessverre, selv om jeg multitasker litt, og både leser bok og skriver brev samtidig. Og det vil jeg bare ha sagt, han som spiller den mannlige hovedpersonen Jamie Fraser, er noe med det kjekkeste mannebeinet jeg har sett. 

Hovedpersonene Jamie og Claire Fraser, datter Brianna, svigersønn Roger og barnebarn

 

Noe annet enn regninger

Er det lenge siden du har skrevet et brev? Et gammeldags brev med frimerke på sendt via apostlenes hester, eller posten om du vil? Er det lenge siden du selv har mottatt annet enn en regning eller reklame i posten? Da oppfordrer jeg deg til å sette deg ned å skrive et brev, eller om så bare et kort til en venn eller slektning du ikke har hatt kontakt med på ei stund. Jeg er sikker på at mottakeren vil sette veldig pris på denne overraskelsen i postkassen sin. 

Folk i Ukraina rømmer i hopetall fra landet sitt, rømmer fra russiske soldater som bomber sykehus og boligblokker, rømmer fra byer som er omringet av den russiske hæren. Når de krysser grensen til sine naboland, blir de godt tatt imot. Men ikke alle som rømmer fra bomber og granater i Ukraina blir like godt tatt imot. Innbyggere av ikke ukrainsk opprinnelse, blir stoppet på grensen. Det være seg personer som studerer i Ukraina eller som oppholder seg der av andre årsaker. Og nå snakker jeg om legale årsaker, ikke om flyktninger fra andre steder i verden og som tilfeldigvis var i Ukraina da krigen brøt ut. Men selvfølgelig har de også like stort behov for å søke dekning fra Putin og hans menn, som alle de andre som nå rømmer fra Ukraina. Rakettene diskriminerer ikke på bakgrunn av nasjonalitet, de treffer alle likt. 

Navalnyj ankommer sykehuset i Berlin 

Husker du Aleksej Navalnyj? Den russiske aktivisten som i 2020 ble sendt til Tyskland for å bli behandlet etter å ha blitt forgiftet av nervegift? Da han vente tilbake til Russland året, ble han arrestert av russiske myndigheter og varetektsfengslet. Årsaken ble begrunnet med at han hadde forbrutt seg mot meldeplikten i en tidligere avsagt dom. Da han lå i koma på sykehuset i Berlin sommeren og høsten 2020, var det ikke helt enkelt for han å overholde meldeplikten. Ergo ble han varetektsfengslet fordi han brøt en meldeplikt som var umulig å holde pga skader russiske myndigheter med stor sannsynlighet selv hadde påført han. 

Afghanske skolejenter 

Etter at Taliban kom til makten i Afghanistan i fjor høst, har afghanske jenter i ungdomsskole og videregående alder igjen vært nektet skole og utdannelse. Nå var det endelig blitt åpnet for at de igjen kunne få undervisning. Men hva skjedde, få timer etter at jentene forventningsfulle var tilbake på skolebenken i Kabul og andre provinser, ble de sendt hjem igjen. Taliban sin avgjørelse om at jenteklassene kunne starte opp igjen, ble plutselig omgjort. Nå ble det et skritt fram og et tilbake, og afghanske jenter over en viss alder må igjen vente å se om de noen gang kommer tilbake til skolebenken. Dette er et krav fra Norge og andre vestlige land for å fortsette å gi humanitær hjelp til Afghanistan. Men så lenge Taliban ikke har vilje eller ønske om å imøtekomme dette kravet, må jentene holde seg hjemme, manglende humanitær hjelp gjør at afghanske folk sulter og lider og sjansen for at en afghansk ungjente blir giftet bort i tidlig alder er større en noen gang. 

 

Klem fra

Skuddårspia 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg